top of page

להלן תיאור של הפעלות רבות אותן ניתן לבצע בשיעורי גיאוגרפיה על מנת להחיות  אותם . הרעיונות נלקחו מהאתר הבא . (הקישורים מסומנים בצבע ירוק)

1. pickjoke- אתר לעריכה  של תמונות לפי תבניות . בוחרים תבנית של תמונה ומכניסים לתוכה כל תמונה שרוצים . 

2. תלמידים מחפשים מידע- תלמידים מחפשים מקורות מידע דרך תמונות, קטעי עיתון וכו'  דרכם ניתן ללמוד על חשיבות המקצוע גיאוגרפיה. עליהם להכין סרטון, פ.פ, קולאג' וכו'- רעיון טוב לפתיחת שנה.

3. צייר את זה- לבחור כותרות חדשותיות בעלות ערך גיאוגרפי ולקרוא תלמידים - בקריאה שנייה לבקש מהם לצייר ייצוג מחדש של האירוע לפי תפיסתם.

4. מא-ת בגיאוגרפיה- מחלקים את הכיתה לזוגות והם מתחרים ביניהם מי מוצא  יותר מונחים הקשורים לנושא אותו אנחנו לומדיםתוך שימוש בכמה שיותר התחלות של אותיות של האלף- בית. מציגים ובוחרים את הרעיונות הטובים ביותר. 

 

5. בינגו- לחבר משחק בינגו בהתאם לנושאים הנלמדים בכיתה 

6. בניית מבנים/ דגמים  פיזיים עם פלסטלינה-למשל הרים, מערכת נהרות וכו'.

7. משחקים טאבו- להכין סט של כרטיסיות עם מילות מפתח על נושא הנלמד בכיתה. תלמידים יגדירו את המילים הללו. על כל כרטיסייה יש להגדיר רשימה של 5-6 מילות טאבו בהן אסור להם להשתמש. לתת כרטיס ראשון לתלמיד. עליו לתאר את מילות המפתח מבלי להשתמש במילות הטאבו. האדם הראשון שינחש מהי המילה לוקח את הכרטיס השני והמשחק ממשיך.

8. חתום על זה- תלמידים בוחרים שיר ילדות ומעדכנים אותו לימינו למשל - לדוד משה הייתה חווה להתאים מילים לניצול היתר של הקרקעות. ניתן גם למצוא שירים על תופעות פיזיות.

  1.  

9. מיפוי עיתון - תלמידים מביאים כתבות בעלות עניין גיאוגרפי. מדביקים את הכתבות במפת עולם התלוייה בכיתה . יכל להתפתח דיון על זיהוי תופעות מרחביות של דיווחי חדשות.

10. קופסת הקסם- להניח חפצים בארגז בתפזורת או בכלי פלסטיק, חומרים כגון: מים אדמה וכו'. מתאים כפתיח לנושא חדש. לחפצים יש מכנה משותף ולתלמידים יש 10 שניות לחוש ולנחש את הנושא .

11. טיסה בגוגל ארץ - קופסה ובה פסי נייר בכל פס יש עיר מהעולם, נוף או יעד. התלמיד הראשון שניחש מהו המקום- הכיתה טסה לשם עם גוגל ארץ.

12.  מבזק חדשות - קוראים כתבה או תמצית כתבה . התלמידים מתאמנים בהכרת מקום והם מתחילים לחשוב על דגמים מרחביים של דיווחי חדשות ואת מידת החשיבות של נושאים למקומות שונים אתר BBC מציע שלל כותרות 

13. לך מקומי- לבקש מתלמידים ללכת במשך 5 דקות מהבית , ביה"ס וכו' . לאחר 5 דקות הם לוקחים תמונה של מה שהם יכולים לראות ביעד. התלמידים יכולים לייצר פוטומונטאג' , להוסיף הערות וקישורים למפה.

14. תמצת אותו בסרט - לתת לתלמידים לתמצת נושא בסרטון בן 60 שניות- זה יפתח את ההבנה והיצירתיות שלהםם. נהדר לסיור שטח.

15. ספר לי סיפור- עבודה בזוגות לכל נושא: נותנים לתלמידים גריד 6X6 של תמונות ושתי קוביות  אותן זורקים. קובייה אחת מראה ספירה אורכית ואחרת ספירה רוחבית . הם מגיעים לתמונה ומשלבים אותה בסיפור משלהם.

16. הכר את המקום  משחק להיכרות מקומות, ערים בכל רחבי העולם . אפשר לארגן תחרות בין כיתות , בין תלמידים ןלצ'פר אותם.

17. המפה שלי משחק בו ממקמים מדינות ואחר כך את ערי הבירה. נחמד. מותנה בזמן.

 

18. אמץ סלע- מראים לתלמידים סלע- מבקשים לתת לו שם, איך נוצר, מאיפה הוא נלקח. ניתן לתת אותו לתלמידים  לפרק זמן מסויים כדי שיוכלו לצלם תפוצה שלו כאשר יסעו/ יבלו.

19. ניהול  אסונות  משחק המלמד את התלמידים לתכנן מקומות על מנת למזער אסונות טבע  כגון צונמי, שריפות וכו'. הבעיה - כתוב באנגלית (די קלה).

20.  אמץ שיר- התלמידים בוחרים שיר ילדות או שיר מוכר ומחברים לו מילים  ולחבר לזה מילים חדשות בהתאם לנושא אותו לומדים.

21. בונים חווה חקלאית בעולם המתפתח משחק בו התלמידים בונים חווה חקלאית ובודקים אופציות אפשריות לקידום ולשינוי המצב .

22. עובדים במפעל בעולם המתפתח-   ילדים עובדים במפעל נעליים. התלמידים מתנסים בעבודת "עבדות" בה הם מקבלים סכום פעוט וצריכים לייצר מספר מסויים של נעליים . זהו משחק על בסיס  פאזל נחמד ועובד על זמן.

23. משחק מקדונלדס. חושף את הביקורת כנגד חברות רב לאומיות.

24. חיים בני קיימא משחק בו התלמידים בונים סביבה בת קיימא. המשחק מורכב מחידונים (באנגלית לא קשה)

25. עושר עולמי אפליקציית מחשב  באמצעותה  מציינים את המקום ואת גובה ההכנסה ורואים באיזה מקום בעולם אנחנו נמצאים.נחמד להוראת מדדי פיתוח.

26. מפה אינטראקטיבית למיקום ערים, מדינות וכו' באנגלית

27. מיפוי תופעות מזג אוויר מפה של אנגליה ובה ממפים תופעות מזג אוויר. יכל הלתאים  ליישום של גורמי אקלים.

28. משחק חוות רוח משחק בו לומדים להניח טורבינות רוח באתר עם הרבה רוח . נחמד. 

29. מי אני? משחקי זיכרון ועוד- אתר ובו משחקים  נחמדים  להיכרות עם מערכת השמש ישנם משחקי צמדי תמונות פאזלים ועוד . 

30. אזורי ממ"ג משחק להיכרות הנושא , כולל אירועים הדורשים מיפוי- באנגלית לא קשה. 

32. לומדים גיאוגרפיה בשקל - שימוש בקשיות לבניית דברים שונים, למשל, לבקש מהתלמידים להכין פרמידת גילאים בשלושה צבעים,  קשיות מדגימות עוצמות הגירה ממוצא ליעד, בניית סכר, הגנת חופים וכו' .

- מדחום פשוט אותו שמים בבית ולומדים על שינויי הטמ'פ.

-חבלי כביסה ליצירת סיעור מוחות על רצפת הכיתה, הדגמת הקשרים של הגלובליזציה , קווי אורך ורוחב, וכו'.

- מתלי וואקום- מאפשרים תליית פיסות מידע והתלמידים יוצרים את השלם, תליית מילות מפתח, כחלק ממשחק מי אני בו על מצח התלמיד מודבקת הדמות.

33. surveymonkey אתר עשיר בהפעלות , מאפשר יצירת משחקים עם אפשרויות תשובה רבות: מטריקס, רב ברירה.

34. ענני מילים wordle 

35.  אתר בריטי עשיר בתמונות

36. חם, קר, פושר- מחלקים את הלוח לשלוש קטגוריות, שואלים שאלות ומצביעים בכל פעם כמה הם קרובים לתשובה.

37. flicker אתר להכנת פאזלים . יכל להוות התחלה לנושא של שיעור או בכלל.

38. 360 מעלות ערים אתר ובו תמונות פנורמיות של ערים ונופים. מבית נשיונל גיאוגרפיק.

39. נוף בתוך קופסה- לבקש מהתלמידים ליצור נופים שמתאימים לגודל של קופסת אוכל, קופסת בורגר. כאשר פותחים את הקופסה רואים את הנוף.

40. דירוג  מדינות- נותנים לתלמידים פתקיות. הם צריכים לדרג על פי הקריטריונים שהמורה בוחר . למשל רוצים לדרג מדינות לפי רמת הפיתוח. נותנים פתקיות עם 6 מדינות. המורה מכריז תל"ג. על התלמידים לדרג את המדינות (בזוגות) לפי גובה ההתל"ג. וכו'. 

41. כן לא שחור לבן-  התלמידים יושבים כשפניהם בניגוד ללוח. על הלוח מוקרנת מפה, צילום וכ'ו. עליהם לשאול 10 שאלות כן או לא.

42. איקס עיגול- 9 שאלות מוכנות,התחרות יכולה להיעשות בין  בנים נגד בנות למשל.

43. לפני לפני אחרי אחרי- לבחור תמונה ולבקש מהתלמידיםלנסות לחשוב  מה היה באזור לפני שהמבנה הוקם ,לפני שהתמונה צולמה ומה לדעתם יקרה בעתיד למשל בטווח 10 השנים הבאות. 

44. חמש השאלות שגיאוגרף שואל - להשתמש ב- 5 השאלות שגיאוגרף שואל כדי לשאול שאלות על תמונה מעניינת:איפה,מה, מי, מתי, למה.

45. מפה מהזיכרון - תלמידים עובדים בקבוצות של 4-6. נציג מכל קבוצה מגיע למורה המראה להם מפה, דיאגרמה, תמונה וכו'.  בכל פעם יש להם 20 שניות ללמוד את זה,לחזור לקבוצה ולשרטט את מה שראו  כפי שהם זוכרים.

46. חשיבה מצויירת - לבקש מהתלמידים להביא רעיוןכלשהו הקשור   לתהליכים פיזיים ו/או תהליכים אנושיים ולהבריא  להם חיים ע"י יצירת אנימציה.

47. הכן במהירות מפת 3D - להתחלת או לסיום נושא- להחיות את התופעות הפיזיות של אזור. כללי ברזל: הם יכולים להשתמש בכל דבר בכיתה בקלמר או חפצים אישיים ולבוש אבל חובה לשמור על הרכוש.לתת למפה שיצרו שם  ולצלם בסוף הפעילות את התמונה .

48. טאבו- לחלק את הכיתה ל- 2-3  קבוצות לתת לאחד מהתלמידים מכל קבוצה מונחים  רבים ככל האפשר  מעולם הגיאוגרפיה.

לקבוצה הראשונה יש 2 דקות לתאר ככל שאפשר נושאים ותחומים מבלי לומר את המילה/ צירוףהמופיע בדף. על הקבוצה שלהם לזהות את המונחים .אח"כ עובר לקבוצה השנייה. המנצחת היא זו שזיהתה הכי הרבה מונחים.

49. תעלה רבודה- דרך נהדרת לגרום לכמה שיותר תלמידים  להיות מעורבים להביע דיעות וגישות שונות. להעמיד את התלמידים ב- 2 שורות מקבילות. להכריז  על נושאשנוי במחלוקת  עליו הם ידברו למשל: פיתוח אתרים ירוקים, הגירה, וכו'. צד אחד יהיה בעד צד שני נגד. יש להם בערך דקהלכל אחד לדבר על כך. 

50. חשיפת תמונה תלמידים עונים בתורם על שאלות וכך חושפים תמונה נסתרת . תרגול נחמד לש"ב ולאפשר לתלמידים לבחור ולבנות תבנית משלהם.

51. אקסל בתלת מימד- יישומי אקסל להציג דיאגרמות 

52. שני רובים - משחק תחרותי נחמד לעודד תלמידים למצוא מקומות תוך שימוש באטלסים הכי מהר שאפשר- נהדר על מנת לעזור להם להבין שיש יותר מדרך אחת להשתמש באטלס. למשל: לומר לתלמידים לעשות צורת אקדח ביד אחת, הם צריכים למצוא מקוםמהר ככל האפשר, כאשר מורה מכריז עליו. אופן המשחק:  תלמידים עובדים בזוגות- אטלס סגור על השולחן שניהם עומדים מאחורי הכיסאות שלהם. המורה אומרת שם של מדינה, עיר, נהר וכו'. התלמידים צריכים למצוא את המקום באטלס שמים את האקדח (אצבע) על המקום ויושבים כשהיד השנייה למעלה.

53. שיעור בחוץ- מיועד לפיתוח ההבחנה, שיתוף פעולה או סתם בילוי מחוץ לכיתה- לצלם תמונות מאזור בית הספר קלוז אפ או בזוויות לא רגילות ולמספרן. לצוות בזוגות ולתת לכל סוג את סדרת התמונות ומפה ריקהשל אזור בית הספר. עליהם לזהות את תהמיקום של התמונות ולהניחן על המפה. הזוכים מי שענה על הכי הרבה נכון.

54. יוצרים עולם בדוי  - נותנים לתלמידים מפות ועליהם ליצור צורות אחרות לכדור. צורות מרובעות עגולות וכו'. 

55. מירוץ אטלס- כל זוג תלמידים עובד על אטלס. המורה מכריז על מקום, הראשונים שמוצאים זוכים את המקום מקבלים ניקוד, צ'ופר.

56. תסריטים  - מספרים לתלמידים על תרחישים שונים שעשויים לקרות בכדור הארץ כגון: טמפ' כדור הארץ עלתה ב- 15 מעלות אולספר  שאיננו יכולים  יותר לייבא מזון מחו"ל. תלמידים צריכים להציג שני יתרונות ושני חסרונות למצב זה ושני דברים מעניינים שיכולים לקרות כתוצאה מכך.

57. יורים חיצים- המורה מכין לוח חיצים ושואל שאלות מי שעונה נכון זורק חץ.לחילופין, המורה מכין בכלי את שמות התלמידים ומגריל מי התלמיד שיענה על השאלהשהמורה רוצה לשאול. כלי המעודד תלמידים רבים להשתתף בשיעור . 

59. עבודה עם גוגל מפות- יצירת מפה אישית.

60. יצירת פופ אפ- תלמידים יוצרים דגמים של תופעות נוף תוך כדי תיעוד התהליך בצילום או במצגת  . דוגמה להכנת עמק נהר

61. וילון עולם- לתלות בכיתה וילון ובו מפת העולם , אפשר להצמיד כל מני הפעלות .

62. הוסף דרמה לשיעור - כאשר מגיעים לשלב בשיעור בו צריך להציג משהו מסוים מעניין משמיעים את הצליל הבא המוסיף עניין לשיעור .

63. גיאוגרפיה כללית עולמית  אתר ללא הרשמה למיקום יבשות, לוחות טקטוניים, נהרות ועוד. לגלול למטה כדי לשחק. 

64. כתבי חידה   אוסף כתבי חידה להתחלת שיעור ולעודד חשיבה.

65.  הפעלות ומשחקים בנושאי הלימוד לפי תוכנית הלימודים חט"ב ותיכון - המזכירות הפדגוגית. נושאים כמו אוכלוסייה, המזרח התיכון ועוד.  

bottom of page